Hírek
2012. Március 26. 14:03, hétfő |
Belföld
Forrás: mno / Magyar Nemzet
Újabb trükk a Tescónál?
Az előírások betartása mellett felszeletelhető és 24 órán belül eladható a vákuumhibás hústermék – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy a lap birtokába került Tesco-utasítás alapján
A Magyar Nemzet hétfői számában felidézi, hogy egy belső Tesco-utasítás alapján keresték meg a hivatalt. A multinacionális vállalat Vákuumhibás termékek kezelése című levelében ugyanis az áll, hogy „amennyiben a termék csomagolása sérül (vákuumhibás), a terméket be kell szedni az eladótérből és érzékszervileg minősíteni kell. Amennyiben érzékszervileg megfelelnek a termékek, akkor pultban felszeletelhetők, és 24 órán belül értékesíthetők, a nyomon követési előírások, dokumentálási szabályok betartásával.”
A Nébih válasza szerint ez a megoldás alkalmazható, ha az eladótérben a termékek kihelyezése minden tekintetben szabályosan történt, és a gyártó által meghatározott hőmérsékletet folyamatosan biztosították a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési időn belül. „A fent említett szabályok maradéktalan betartása esetén a vákuumcsomagolt húskészítmények sérülést követő szeletelt értékesítése nem ütközik jogszabályba, és nem jelent magasabb kockázatot a fogyasztókra nézve” – közölte a hivatal.
A lapnak nyilatkozó élelmiszer-biztonsági szakemberek azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás számos veszélyt jelent a fogyasztóra. Álláspontjuk szerint az eljárás csak akkor lehet biztonságos, ha a hibát a kirakodásnál, még a raktárban veszik észre, és közvetlenül utána szeletelik fel, majd teszik a pultba a terméket. Az eladótérbe került vagy ott megsérült csomagolásról azonban már nem tudja megállapítani a hatóság, hogy az egyáltalán mitől sérült meg és milyen hatások, szennyeződések érhették a húst.
A Magyar Nemzet szerint az is különös, hogy közös fejléccel ellátott együttes közleményben tudatta a Tesco és a Nébih, hogy az első körben vizsgált 26 Tesco áruházban az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően végzik a húsáru kezelését.
Ismert, a Hír TV Panaszkönyv című műsora után a Magyar Nemzet és az MNO is beszámolt arról, hogy a Tesco több dolgozójának elmondása szerint a vállalatnál felsőbb utasításra a romlott, büdös húst is árulják, miután lemossák, a lejárt szavatosságú csirkéből grillcsirkét sütnek, a friss húsok mellé pedig odarakják a lejárt szavatosságú tálcás termékeket is.
A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy a Tescónál a jelek szerint előre tudják, mikor milyen hatósági ellenőrzésekre számíthatnak. Februárban például körlevelet kaptak a hipermarketek vezetői, amelyben azt írták: „Sziasztok. Amiért kiküldtük, mert a Fogyvéd február 8-tól országos ellenőrzésekbe kezd a hiperekbe. Amint van pontosabb infónk, küldjük nektek.” A Tesco azt állította, egy internetes cikkre bukkanva következtette ki, hogy ellenőrzés kezdődik – írja a hétfői Magyar Nemzet.
Magyar Nemzet / mno
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 15. 08:03, péntek | Belföld
Továbbra is kínlódik az építőipar
Az idén szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. November 15. 08:01, péntek | Belföld
Szijjártó Péter: minden szinten folyamatos a magyar-szlovák párbeszéd az államnyelvtörvény ügyében
Minden szinten folyamatos a párbeszéd a magyar és a szlovákiai kormány között az államnyelvtörvény ügyében, a pozsonyi vezetés tagjai azonban világossá tették, hogy nem kívánják korlátozni a kisebbségi nyelvhasználatot